Op 18 november jl. heef onze consultant Ben Braakman een Zoom-seminar verzorgd voor 14 leden van de Union of Entrepreneurs in Dairy Farming in Turkmenistan. Vanwege het welbekende virus was het helaas niet mogelijk om naar Turkmenistan af te reizen waardoor de hele training online georganiseerd en gegeven werd. Dit maakte de training echter niet minder interessant. Diverse onderwerpen zijn aan bod gekomen waaronder de droogstand, ruwvoerkwaliteit en het balanceren van rantsoenen d.m.v. een Excelbestand. Ruwvoerkwaliteit blijkt in Turkmenistan vaak problematisch doordat irrigatie altijd nodig is. Daarnaast worden er soms zelfs watermeloenen en pompoenen aan koeien gevoerd. De besproken onderwerpen waren dus zeker erg nuttig voor de deelnemers.

Vorig jaar is Ben op uitnodiging van het SARDIII project 2 weken in Turkmenistan geweest. Dit is een project op het gebied van duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling in Turkmenistan en wordt gefinancierd door de E.U. Als expert internationale diervoeding heeft Ben toen een 2-daagse cursus gegeven over de juiste voeding voor melkkoeien. Samen met een aantal andere experts hebben ze toen ook een aantal lokale melkveebedrijven bezocht waar intensief werd gesproken over voerbeheer, voedingsbehoeften en hoe de melkproductie kan worden verhoogd.

Dit jaar dus een ander seminar dan vorig jaar, maar het enthousiasme en de positieve reacties waren er niet minder om. De deelnemers vonden de seminar erg nuttig, praktisch en productief.