Van 4 tot 8 juni zijn onze collega’s Peter en Nicole met een groep enthousiaste melkveehouders door het noordoosten van Spanje gereisd.

De reis startte in Bilbao met een korte stadstour, een typische Spaanse lunch met Pinxtos en een mooi welkomstwoord en presentatie van Manuel Rondon over de Spaanse melkveehouderij.
Aansluitend volgde een presentatie door Timab Agro over magnesiumoxide en het belang hiervan in diervoeders. Erg interessant, zeker omdat er later deze week een bezoek gepland staat naar de mijnen en fabriek.

Woensdag 5 juni

Op woensdag stond het eerste bezoek aan een melkveebedrijf in Murgia op het programma en hier vielen we met onze neus in de boter. Een nieuwe stal met 4 robots, een melkproductie van 46 liter en uitstekend vee. Het bedrijf wordt gerund door 2 zeer enthousiaste broers die het goed voor elkaar hebben. Uitstekende kwaliteit ruwvoer en een intensief rantsoen. De droge koeien hebben een rantsoen van stro en 5 kg krachtvoer dat verstrekt wordt in een krachtvoerbox. Op de planning staat het aanbouwen van een stal voor droge koeien met stro en een oppervlakte van ongeveer 10 m2 per koe.
Ook het jongveeopfok was goed voor elkaar. Tijdens de melkperiode Ad Lib krachtvoer en vanaf een leeftijd van 3 maanden ruwvoer. Een methode van voeren waar wij anders over denken maar wat laat zien dat ook op topbedrijven puntjes van verbetering te vinden zijn.

‘s Middags hebben we met de hele groep de mijn en fabriek van Timab Agro bezocht waarover we een dag eerder al veel hadden gehoord tijdens de presentatie. In de rotsen van de mijn wordt met dynamiet naar Magnesiumcarbonaat aders gezocht.
Magnesiumcarbonaat wordt in een speciaal productieproces omgezet tot magnesiumoxide. Wassen, separeren, vermalen en een hittebehandeling waarbij, afhankelijk van het type eindproduct, temperaturen tot wel 1800 graden Celsius worden bereikt! Indrukwekkend om dat eens van dichtbij te kunnen aanschouwen.
Voor alle melkveehouders was het erg leuk en interessant om deze producent van grondstoffen te bezoeken, aangezien deze stoffen elke dag gebruikt worden op de boerderij. Magnesiumoxide is een cruciale grondstof voor hoogproductief melkvee, met veel verschillende functionaliteiten in het lichaam. O.a. spierfunctie, zenuwfunctie en ook pH management in de pens zijn Magnesium afhankelijk.

Donderdag 6 juni

Na het bezoek aan het schitterende bedrijf gisteren, nu een bezoek aan een van de grotere melkveebedrijven in Spanje Granja Las Estanquillas. Het bedrijf vormde een groot contrast met het vorige bezoek. De genetica waren duidelijk volgens een andere visie, net als het rantsoen en het gebruik van het land. Het bedrijf had ongeveer 1200 melkkoeien en 400 hectare. Het land werd in dit geval niet gebruikt om voer voor de koeien te maken maar ongeveer alle opbrengst werd verkocht. Als ruwvoer werd een afvalproduct van suikermais gebruikt. Korrels blijven achter in de fabriek en het restproduct wordt nagenoeg gratis afgeleverd op het melkveebedrijf. Ingekuild in slurfsilo’s en ongeveer 40 kg/dag gevoerd. Verder allerlei groentes die dagvers geleverd worden en direct vervoederd. Het bedrijf staat te koop omdat de eigenaren geen opvolgers hebben.

Als tweede bedrijf bezochten we vandaag Granja Paulorena Holstein, een bedrijf in de buurt van Lleida. Met als specialiteit van het huis: een gerobotiseerde draaimelkstal. Toevallig sprak de melker van dienst goed Nederlands, leuk om te horen. Hij vertelde ons dat er in Spanje een maximale bedrijfsgrootte bij wet is vastgelegd op 750 of 850 koeien (de info wisselde). Groter mag niet meer. Het bedrijf heeft ongeveer 700 koeien en de eigenaar vertelde zijn zorgen over de toekomst.
Er is geen bedrijfsopvolger aangezien zijn zoon wel geïnteresseerd is in het landwerk maar niet in de koeien. Heel veel melkveebedrijven overwegen te stoppen en hebben weinig vertrouwen in de toekomst. De jeugd wil niet meer op een melkveebedrijf werken, ze zitten liever op kantoor.
Desalniettemin werd er 40 kg melk gemolken, echter wel met lage gehaltes. Qua hittestress waren er nog wel wat verbeterpunten op dit bedrijf.

Omdat we in het wijngebied waren, werd ’s-avonds nog een bezoek gebracht aan Bodega Raimat, waar we werden rondgeleid door het wijnhuis en de wijngaard, waarbij het proeven van een aantal wijnen en Cava natuurlijk niet mocht ontbreken.

Vrijdag 7 juni

Op vrijdag bezochten we Granja El Riquer en Granja La Coromina waar we uitleg kregen over ‘batch milking’.
We startten bij El Riquer, het bedrijf waar de meesten van ons, zo niet allen, voor de 1e keer het systeem “batchmilking” aanschouwen. 12 melkrobots, ter vervanging van een melkstal, waar ongeveer 120 koeien per uur worden gemolken (6 minuten per koe). Batchmilken was net een maand geïnstalleerd en Hector, verkoopmanager van Gea, heeft ons uitstekend bijgepraat over de pro en cons van batchmilken en waarom melkveehouders tot deze keuze komen. Zonder meer interessant om te zien.

Zo’n 10 minuten hiervandaan bezoeken we La Coromina, het 2e bedrijf waar we batchmilking zien. La Coromina is een bedrijf met 250 melkkoeien, 40 liter gemiddeld, 3,5 vet en 3,25 eiwit, een heel mooi bedrijf dat op termijn wil uitbreiden naar 400 koeien.
Alles ziet er hier spik en span uit, met batchmilking als aanvullende specialiteit.
Het bedrijf is de 1e klant wereldwijd van Algomilk, een software systeem om voeding en management te monitoren. La Coromina heeft een innovatieve en progressieve eigenaar die naast de koeien ook nog 7000 zeugen en 70.000 vleesvarkens heeft.

In de middag bezoeken we het laatste Spaanse melkveebedrijf van onze reis. Een heel leuk familiebedrijf waar 5 familieleden eigenaar zijn en waar eenieder zich met een verschillend onderdeel van het bedrijf bezighoudt. Naast melkvee heeft dit bedrijf namelijk ook een winkel, museum, restaurant, conferentiecentrum (waar 300 mensen tegelijk in kunnen), vleesvee en een educatiecentrum om eenieder die geïnteresseerd is bij te praten over het houden van melkvee. De melkproductie is uitstekend, 42,5 liter met 3,9 vet en 3,45 eiwit. Het bedrijf wordt professioneel aangestuurd en de koeien zien er prima uit. Ook de ruimte voor de droge koeien zag er goed uit, stressfree calving is op deze manier prima mogelijk.
Het enige aandachtspunt is de Life Time Performance van 2,4 lactaties, ofwel zeg 30.000 kg melk. Hier is nog ruimte voor verbetering.
Op vrijdagavond kwamen we aan in Barcelona en sloten we het officiële programma af.

Op zaterdag hebben we op de fiets Barcelona ontdekt waarbij we natuurlijk langs de mooie toeristische hoogtepunten zijn gekomen. Na nog een typische Spaanse lunch, volgde de terugvlucht naar Amsterdam.

Wij kijken terug op een hele mooie week onder een heerlijke Spaanse zon met een fijne groep deelnemers, goede ambiance en veel interessante bedrijfsbezoeken. Een dikke ‘muchas gracias’ hiervoor aan alle deelnemers en graag tot 2026 😉