Cursus Voeding Melkvee

Na het succes van afgelopen cursus organiseren wij begin 2024 weer een nieuwe cursus Voeding Melkvee.

Deze cursus wordt door eerdere deelnemers beoordeeld met 4,5 ster

Meldt u nu aan!

Voor wie?

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor melkveehouders die meer inzicht willen in voeding voor melkvee. Door de kennis die u opdoet in de cursus bent u in staat kritisch te kijken naar uw ruwvoer, krachtvoer en rendement in combinatie met uw diergezondheid en dierenwelzijn. Hierdoor bent u een kritische gesprekspartner voor uw veevoeradviseur.

Waar en wanneer?

De cursus bestaat uit 4 middagen. We starten om 13.00 uur, maar vanaf 12.30 uur staat de koffie voor u klaar. De middag eindigt om 16.00 uur zodat u op tijd terug bent om te melken.

De cursus is praktijkgericht, vandaar dat deze plaatsvindt op verschillende melkveebedrijven door heel Nederland en België. Op deze manier kunt u altijd deelnemen. Hieronder vindt u het complete overzicht.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor deze cursus zijn € 750,- excl. BTW. Hierin zitten de volgende zaken inbegrepen:

  • 4 les middagen
  • Eigen ontwikkeld lesmateriaal (cursusmap)
  • Consumpties en versnaperingen

Tijdens de cursus willen wij u de ruimte bieden om vragen te stellen en te discussiëren met uw collega’s. Om deze reden kunnen er per locatie 15 melkveehouders deelnemen.

AANMELDEN

Vragen?

Heeft u vragen over de cursus, neem gerust contact met ons op via + 31 (0)6 30 26 29 56 of mail naar info@nutrivice.nl

Het cursusprogramma

Dag 1: Hoe werkt een koe en voederwaardering
Doel: Begrijpen hoe verteringsprocessen verlopen in de koe en het kunnen beoordelen van uw eigen geteelde ruwvoer.

  • Hoe verteert een koe?
  • Energie en eiwitwaardering
  • Ruwvoeranalyses, hoe te lezen?

Dag 2: Grondstoffen, inkoopcontracten en rantsoenberekeningen
Doel: Vertaalslag maken van het theoretische rantsoen naar de praktijk en het kunnen toetsen of de resultaten in overeenstemming zijn met de verwachtingen. Welke soorten grondstoffen zijn er en welke invloed hebben deze in het rantsoen?

  • Verteringssnelheden: hoe kun je dit goed lezen?
  • Grondstoffenkennis
  • Relatieve voederwaarde prijzen: hoe werkt dit?
  • Basis uitleg over het maken van een rantsoen
  • Inkoopcontracten: wat is er mogelijk en wat niet?

Dag 3: Voereconomie en mengvoersamenstellingen
Doel: Samenstellingen kunnen met de verworven kennis uit de cursus beter vergeleken worden op basis van prijzen, grondstoffen en nutriënten. Het helpt melkveehouders bij het maken van inkoopbeslissingen.

  • Voereconomie: where is the money?
  • Eigen (brok)samenstelling invoeren en optimaliseren in mijnvoer.nl
  • Co2 footprint van uw eigen mengvoer

Dag 4: Praktijkmiddag in de stal
Doel: Vertaalslag maken van het theoretische rantsoen naar de praktijk en het kunnen toetsen of de resultaten in overeenstemming zijn met de verwachtingen.

  • Stalsignalen herkennen
  • Beoordelen MPR en hoe te gebruiken in de praktijk?
  • Beoordeling rantsoen en koeien in de praktijk

Dag 4 van de cursus voldoet aan het jaarlijkse educatie criterium 4.12 van On the way to PlanetProof en is 1 jaar geldig. 

Download hier het volledige cursusprogramma