Onafhankelijk voeradvies melkvee

Goede voeding is van essentieel belang om uw koeien optimaal te laten functioneren en produceren. Suboptimale voeding betekent suboptimale resultaten, meestal in combinatie met allerlei gezondheid- en vruchtbaarheidsproblemen. In onze adviserende rol zitten we graag naast u aan tafel om vanuit een transparante samenwerking uw bedrijf met ons onafhankelijk voeradvies naar een hoger niveau te tillen.
Onze consultants zijn expert op het gebied van rundveevoeding en volledig op de hoogte van de laatste voedingskennis. Rantsoenoptimalisering kent voor ons geen geheimen. Wij kijken altijd naar uw persoonlijke situatie waarbij we rekening houden met specifieke bedrijfsdoelstellingen, omstandigheden en mogelijkheden. Want ieder bedrijf en iedere ondernemer is uniek en vraagt om een persoonlijke aanpak en persoonlijk, onafhankelijk voeradvies.

Het belang van goede veevoeding

Onafhankelijk voeradvies zorgt voor gezonde koeien en een gezonde melkveehouderij.

Goede veevoeding is de basis voor gezonde koeien die optimaal produceren. Dit start bij de juiste rantsoensamenstelling met goed ruwvoer en krachtvoer.

De juiste voeding voor uw koeien is dus ontzettend belangrijk om uw veestapel gezond te houden. Diverse problemen hebben vaak een veevoedingskundige oorzaak. Voorbeelden van veelvoorkomende problemen zijn:

 • Melkziekte
 • Slepende melkziekte
 • Pens verzuring
 • Klauwproblemen
 • Tegenvallende melkproductie
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Adequaat ontworpen rantsoenen in combinatie met een goed voermanagement voorkomen veel problemen en leveren veel werkplezier op. Daarnaast is de voeding van de droogstaande en melkgevende koeien bepalend voor een groot gedeelte van het financiële en technische resultaat van uw melkveebedrijf.

Onafhankelijk voeradvies op maat

Om rundveebedrijven van een goed, passend en onafhankelijk voeradvies te kunnen voorzien houden we rekening met alle specifieke bedrijfsdoelstellingen, omstandigheden en mogelijkheden. Belangrijke zaken waar we altijd op blijven sturen zijn:

 • Levensproductie: op veel bedrijven produceren koeien helaas maar 2,5 tot 3,5 lactaties. De vervangingspercentages zijn vaak hoog. Dit betekent dat veel koeien het bedrijf verlaten voordat ze hun opfokkosten hebben terugverdiend. Dit is niet duurzaam en zeer zeker niet winstgevend. Het goede nieuws is dat dit beter kan. In onze adviezen staat levensduur en levensproductie centraal. Een goede en hoge levensproductie is alleen mogelijk wanneer de melkproductie per dag, de gezondheidsstatus en de vruchtbaarheidsresultaten van de koeien in orde zijn. Levensproductie is een van de sleutelparameters, waar dagelijks op moet worden gelet.
 • Voer efficiëntie: In combinatie met een goede levensproductie is een efficiënte omzetting van voer in melk belangrijk om te komen tot goede financiële resultaten. Op veel rundveebedrijven is het mogelijk om de voerefficiëntie te verbeteren en daarmee de voerkosten per kg melk te verlagen. Wij ontwerpen rantsoenen, mengvoeders en mineralenmengsels specifiek voor elk melkveebedrijf. Wij gebruiken hiervoor speciale software met daarin de laatste voedingskennis. Rantsoenen worden hiermee tot in perfectie berekend.
 • Melkproductie: De melkproductie van een koe zegt niet alleen iets over de gezondheid van een koe maar ook over de gezondheid van het melkveebedrijf. Daarnaast kan de productie tussen koeien op een bedrijf erg uiteenlopen. Melkproductie is een belangrijke factor die wij altijd meenemen bij het geven van onafhankelijk voeradvies.
 • VruchtbaarheidKalveren aan het voerrek: Er zijn veel factoren die de vruchtbaarheid van een koe beïnvloeden. De gezondheid van een koe is een hele belangrijke factor. Sturen op vruchtbaarheid betekent koeien gezond houden.
 • Mastitis/ uiergezondheid: Mastitis is een veelvoorkomend probleem op melkveehouderijen. Bij een goede aanpak van mastitis worden niet alleen alle factoren bij het melken geanalyseerd, maar ook de omgevingsfactoren. Slechts één factor aanpakken is vaak dweilen met de kraan open.
 • Reductie gebruik van antibiotica
 • Klauwgezondheid: De klauwgezondheid van een koe zegt veel over de gezondheid van het dier. Sterke en gezonde klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van een koe. Kreupele koeien zijn dus altijd een aandachtspunt in het voeradvies dat we geven.
 • Reductie metabolische ziekten: De meest voorkomende metabole stoornissen zijn lebmaagverdraaiing, melkziekte en ketose. Dit zijn qua melkverlies en secundaire gevolgen ook de schadelijkste ziektes. De reductie van metabolische ziekten is dus altijd een factor die meespeelt bij het geven van het beste advies.

Aan de hand van de stalsignalen, productiegegevens en/of financiële gegevens zijn veel adviseurs in staat om te concluderen dat het beter zou moeten kunnen. Veel minder adviseurs zijn in staat om de juiste maatregelen voor te stellen en te implementeren. Wij zijn gespecialiseerd in het vaststellen van, maar vooral ook in het implementeren van de juiste maatregelen.

Onafhankelijk voeradvies van Nutrivice Consultancy

Consultants Nutrivice Consultancy

Wij van Nutrivice Consultancy ontwerpen rantsoenen voor alle groepen melkvee op het bedrijf. Voor ons maakt het niet uit of er wordt gewerkt met TMR, PMR , krachtvoerstations, melkrobots of losse grondstoffen. Wij werken met de meest recente wetenschappelijke voedingsnormen. Als onafhankelijk veevoedingsadviseur produceren wij zelf geen veevoer en wij werken ook niet samen met vaste veevoederfabrikanten. Het maakt ons dan ook niet uit waar u uw veevoer aanschaft. Wij zijn onafhankelijk en maken het passend voor uw bedrijf.

Op zoek naar onafhankelijk voeradvies voor uw melkvee? Neem gerust contact met ons op.